Nova aromatična sorta hmelja iz Bačkog Petrovca za proizvodnju zanatskog piva
Fond za inovacionu delatnost Republike Srbije, Program ranog razvoja, 51815, 2022-2023
Rukovodilac: Igor Đuriš, pharm-ADVICE Ltd
Učesnik: Dr Jelena M. Aleksić
Industrija zanatskog piva, koja se danas veoma brzo razvija, u velikoj meri zavisi od hemijskog sastava cvasti hmelja (Humulus lupulus), zvanih šišarke hmelja, koje predstavljaju esencijalni sastojak koji određuje ukus i ekskluzivnost piva, koji su visoko cenjeni od strane konzumenata zanatskog piva širom sveta koji imaju sofisticiran ukus.
U 2021, vrednost ubranog hmelja širom sveta bila je ~900 miliona evra. Najveći proizvođači hmelja su SAD i Nemačka, gde je razvoj novih sorti hmelja višemilionski posao kompanija za proizvodnju hmelja (npr. Iakima Chief, Barth Haas) i/ili istraživačkih institucija (npr. Hops Breeding Company, SAD). Od 286 sorti hmelja registrovanih 2019. godine (Međunarodna konvencija uzgajivača hmelja), one razvijene u poslednjoj deceniji čine do 36% trenutne proizvodnje hmelja. Globalna potražnja za razvojem i upotrebom novih sorti hmelja uglavnom je posledica globalnog povećanja broja zanatskih pivara, koje imaju za cilj da ponude konzumentima ekskluzivna piva jedinstvenog ukusa.
U Srbiji su registrovane 3 internacionalne i 3 domaće sorte hmelja koje se danas gaje na oko 8 ha. Uzgoj hmelja je, međutim, prestao 1990-ih. Osnovni cilj našeg projekta je razvoj nove sorte aromatičnog hmelja iz trenutno neiskorišćenog genofonda hmelja, za proizvodnju ekskluzivnog i jedinstvenog piva koje će se u početku proizvoditi lokalno, u domaćim zanatskim pivarama, ali sa potencijalom proširenja proizvodnje na regionalne i globalne razmere.
Naš uspeh zasniva se na dobro poznatoj činjenici da je lokalni divlji i poludivlji hmelj bolje prilagođen lokalnoj klimi, ima bolje prinose i otpornost na štetočine/bolesti, kao i da je poseduje neistražen, ali potencijalno veoma vredan hemijski sastav šišarica koje se mogu koristiti za proizvodnju zanatskog piva. Klonski ćemo umnožiti ~20 divljih i poludivljih genotiopova hmelja iz Vojvodine, proceniti hemijski sastav njihovih šišarki u odnosu na relevantna jedinjenja koja određuju kvalitet i ekskluzivnost piva, i proizvoditi pivo u lokalnim zanatskim pivarama, koje će ocenjivati potrošači i profesionalci. Biljke hmelja koje daju najbolje pivo biće upoređene na genomskom nivou sa međunarodnim i lokalnim sortama, koristeći SNP genomske markere, kako bi se dobio njihov jedinstveni genetski profil, neophodan za zaštitu prava oplemenjivača i žiga. Naša nova sorta aromatičnog hmelja će biti registrovana, imaće zaštićenu oznaku porekla, i biće korišćena za oplemenjivanje i dalji razvoj novih sorti hmelja.