Skip to main content

INSTITUT ZA MOLEKULARNU GENETIKU
I GENETIČKO INŽENJERSTVO
Univerzitet u Beogradu

Dokaz koncepta, Fond za inovacionu delatnost Republike Srbije, 5114, 2020-2021
Rukovodilac: Dr Tatjana Ilić-Tomić, IMGGI
Učesnik iz IMGGI: Dr Jasmina Nikodinović-Runić 

U ovom projektu će biti procenjena mogućnost korišćenja živih bakterijskih sojeva za direktno bojenje tekstila, kao i mogućnost da  tkanine pored obojenosti poprime i dodatne funkcije kao što je antibakterijsko svojstvo. U našoj prethodnoj studiji je pokazano da bi se sirovi ekstrakti bakterijskih sojeva  mogli koristiti kao biokoloranti u konvencionalnom bojenju tekstila. Ispitivani ekstrakti pokazali su karakteristike slične onima koje poseduju  jonske i disperzne boje.

Bakterijski pigmenti se već koriste za obojenje raznih materijala, kao što su sapun i plastika, a njihova upotreba je u stalnom porastu zbog netoksičnosti, kao i  zbog odsustva negativnog uticaja na životnu sredinu.

U predloženom projektu će se testirati sposobnost dva nova Streptomyces soja da direktno boje različite tkanine, deponujući svoje pigmente u vlakna tokom rasta na tekstilu. Na ovaj način se može dobiti obojeni materijal bez upotrebe hemikalija i uz značajno smanjenu potrošnju vode. Opisan proces bojenja bakterija je nov, atraktivan i u skladu sa tendencijama održivog razvoja.

Adresa sedišta / Poštanska adresa: Vojvode Stepe 444a, 11042 Beograd 152, Srbija / Web System By Emarket1ng.NET