
Маја Толиначки
Група за интеракције пробиотика и микробиоте са домаћином
Департман за микробиологију и биологију биљака
Маја Толиначки је молекуларни биолог са вишегодишњим истраживачким искуством у области интеракције микроорганизама са домаћином и проучавања микробиоте у контексту здравља људи и животиња. Дипломирала је молекуларну биологију и физиологију 2003. године на Биолошком факултету Универзитета у Београду, где је и наставила академску каријеру кроз мастер студије из молекуларне генетике и генетичког инжењерства, које је завршила 2006. године. Докторску дисертацију одбранила је 2012. године на истом факултету, фокусирајући се на потенцијал бактерија млечне киселине (БМК) у биосинтези биоактивних једињења. Од 2005. године запослена је на ИМГГИ, где је током каријере напредовала од истраживача приправника до звања научног саветника, које је стекла 2023. године у Групи за интеракције пробиотика и микробиоте са домаћином (ГПМХИ) . Њен истраживачки рад обухвата карактеризацију аутохтоних сојева БМК и испитивање њиховог функционалног потенцијала у превенцији и терапији различитих патофизиолошких стања, укључујући неуроразвојне поремећаје (попут поремећаја из аутистичног спектра), метаболичке поремећаје као што је дијабетес типа 2, као и стања изазвана хроничним стресом. Посебан фокус њеног рада јесте производња γ-аминобутерне киселине (ГАБА) и глутатиона (ГСХ) од стране пробиотичких БМК сојева, као и развој функционалних прехрамбених производа обогаћених овим молекулима са доказаним биолошким ефектима. Поред тога, бави се анализом састава микробиоте коришћењем савремених молекуларних и биоинформатичких метода, са циљем разумевања њене улоге у патогенези и потенцијалним терапијским приступима. Активно учествује у реализацији националних и међународних научноистраживачких пројеката, а била је и члан Српског микробиолошког друштва.