
Душан Стевановић
Група за интеракције пробиотика и микробиоте са домаћином
Департман за микробиологију и биологију биљака
Душан Стевановић је истраживач у Групи за интеракције пробиотика и микробиоте са домаћином у ИМГГИ. Његово истраживање је фокусирано на млечнокиселинске бактерије као пробиотике у процесу ферментације киселог теста.
Душан тренутно спроводи експериментални део свог докторског истраживања у ком проучава утицај млечнокиселинских бактерија изолованих из млечних производа на технолошка и биолошка функционална својства хлеба од киселог теста прављеног од камута. Његова докторска дисертација обухвата испитивање пробиотских и стартер својстава одабраних млечнокиселинских бактерија, утицај хлеба од киселог теста на in vitro моделе ћелијских линија цревних ћелија, евалуацију технолошких карактеристика хлеба, као и метагеномску анализу микробне заједнице киселог теста и геномске анализе стартер култура.
Душан је дипломирао на Биолошком факултету Универзитета у Београду 2019. године. Магистарски рад из области Молекуларне биологије и физиологије завршио је 2021. године. Уписао је докторске студије из Молекуларне микробиологије и биотехнологије 2021. године, а 2022. године запослио се у ИМГГИ као истраживач приправник. Од 2024. године је истраживач сарадник.