Završni skup projekta MPŠV

Završni skup projekta “Očuvanje animalnih genetičkih resursa primenom molekularno-genetičke karakterizacije – model buša goveda”, finansiranog od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, broj 680-00-00041/1/2021-02, održan je u petak, 16. 09. 2022. godine u prostorijama IMGGI.

Prisutnim zvanicama se na otvaranju skupa obratila direktorka instituta, dr Jelena Begović, koja je naglasila značaj primene nauke i novih tehnologija u očuvanju biodiverziteta i održivom i inovativnom korišćenju genetičkih resursa domaćih životinja. Dr Srđan Stojanović, iz sektora za ruralni razvoj Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, istakao je značaj životinjskih genetičkih resursa za našu državu kao i napore koje Srbija ulaže u njihovo očuvanje, čemu neupitno doprinose i projekti poput ovog, realizovanog u IMGGI. Direktor Instituta za stočarstvo, dr Čedomir Radović, iskazao je zadovoljstvo zbog toga što država prepoznaje potrebu za unapređenjem očuvanja životinjskih genetičkih resursa primenom novih metodologija, poput molekularno-genetičke karakterizacije, kao i nadu da će se ovakve aktivnosti nastaviti i u budućnosti.

Rukovodilac projekta, dr Jelena M. Aleksić, zatim je prisutnim zvanicama - direktorima poljoprivrednih savetodavnih i stručnih službi, predstavnicima glavne, regionalnih i osnovnih odgajivačkih organizacija, odgajivačima, profesorima fakulteta i istraživačima, predstavila rezultate projekta, u čijoj realizaciji je učestvovao multidisciplinarni tim od 12 eksperata iz četiri renomirane naučne institucije u Srbiji: IMGGI, Institut za stočartsvo, Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu i Fakultet veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu.

Na skupu su prezentovani i rezultati projekta “Očuvanje animalnih genetičkih resursa primenom molekularno-genetičke karakterizacije – autohtone rase svinja”, od strane direktora Instituta za stočarstvo, dr Čedomira Radovića, a ukratko su predstavljeni i tekući nacionalni projekti finansirani od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije koji se odnose na morfološku i genetičku karakterizaciju ovaca rase Pramanka – rukovodilac dr Dragana Ružić Muslić iz Instituta za stočarstvo, projekat banke gena životnjskih genetičkih resursa – rukovodilac dr Jelena M. Aleksić iz IMGGI, kao i CLIAVE projekat finansiran od strane Evropske Unije koji se odnosi na poljoprivredno-stručno usavršavanje usmereno na klimu, u kojem učestvuje Institut za stočarstvo.

Učesnicima skupa predstavljen je i probiotik za životinje Hiravet, kompanije InvetLab.

Završna poruka skupa bila je da uspostavljene saradnje institucija uključenih u očuvanje životinjskih genetičkih resursa treba nastaviti, kao i dalji rad na unapređenju očuvanja životinjskih genetičkih resursa u Srbiji.

Prilozi o projektu:

https://www.prva.rs/web-tv/info/plodovi/plodovi-23-04-2022-2143943

https://www.youtube.com/watch?v=wxw42pCox0g

https://www.novosti.rs/c/ekonomija/poljoprivreda/1151991/sacuvaju-domace-rase-strucnjaci-odrzali-pirotskim-stocarima-predavanje-ocuvanju-autohtonih-rasa-domacih-zivotinja-foto

mpsv

Please publish modules in offcanvas position.