Kadar za nauku

U SUSRET NOĆI ISTRAŽIVAČA 2019

KADAR ZA NAUKU

U sklopu promotivnih aktivnosti koje najavljuju manifestaciju NOĆ ISTRAŽIVAČA 2019, IMGGI i Fakultet za fizičku hemiju organizuju takmičenje KADAR ZA NAUKU. Svakog meseca obrađivaćemo jednu od aktuelnih naučnih tema, a svi zainteresovani mogu da uzmu učešće u mesečnim konkursima. Zadaci se objavljuju na stranici https://imgge.bg.ac.rs/yu/aktivnosti/programi-promocije/noc-istrazivaca/kadar-za-nauku, a takmičenje se realizuje preko društvene mreže Facebook i Instagram.

Pravila:

  • Svakog 3. u mesecu objavljuje se zadatak na stranici https://imgge.bg.ac.rs/yu/aktivnosti/programi-promocije/noc-istrazivaca/kadar-za-nauku.
  • Svaki učesnik treba da postavi na svoj profil na mreži Facebook ili Instagram "selfie" fotografiju u odgovor na zadatu temu
  • Svako može učestvovati sa više postova/fotografija
  • Post koji sadrži fotografiju treba da bude vidljiv svima ("public-anyone on or off Facebook" / public account Instagram)
  • U konkurenciju za svaki mesec ulaze fotografije postavljene najranije 5. i najkasnije 25. u mesecu.
  • U pratećem tekstu za svaku fotografiju mora da stoji naziv mesta iz koga je učesnik i hashtag #kadarzanauku
  • Fotografije se moraju postavljati u izvornom obliku, ne smeju biti uređivane i ne smeju da se sastoje iz više delova

Svakog meseca ćemo odabrati i nagraditi fotografije autora koji pokažu osobine koje treba da krase svakog naučnika: originalnost, kreativnost i dovitljivost. Pobednici će biti direktno obavešteni, a pobedničke fotografije će biti objavljene 28. u mesecu na stranicama www.facebook.com/imggi/www.instagram.com/_imggi_/  www.facebook.com/nocistrazivacabg/ i www.instagram.com/scimfonicom/ 

  • Učesnici iz Beograda koji dobiju nagrade moći će da ih podignu u IMGGI.
  • Nagrađeni učesnici van teritorije Beograda dobijaju po dve povratne autobuske karte do Beograda za 27. 9. 2019. radi posete manifestaciji Noć istraživača.
  • Mesečni pobednici će biti proglašavani od novembra do juna, a u mesecu julu će biti odabrana najbolja fotografija celog konkursa, čijem će autoru na samoj manifestaciji Noć istraživača u Beogradu 27. 9. 2019. biti uručena specijalna nagrada.
Tema za decembar: Nanotehnologije svuda oko nas
Nanotehnologije podrazumevaju manipulaciju materijom na atomskom, molekularnom ili supramolekularnom nivou. Našle su primenu u mnogim oblastima: medicini, farmaciji, elektronici, proizvodnji i čuvanju hrane, energetici, istraživanju svemira, prečišćavanju vazduha i vode, transportnim sredstvima, proizvodnji hemijskih i biosenzora, proizvodnji tkanina i dizajnu sportske opreme i rekvizita. U poslednjoj deceniji prihod od prodaje proizvoda zasnovanih na nanotehnologijama uvećao se šest puta. Mnogi predmeti i procesi u današnjem svetu koji su kvalitetniji, efikasniji i bezbedniji od dosadašnjih, rezultat su nanotehnologija - od konzervi za hranu, preko teniskih loptica, do svemirskih odela.
Tema za novembar: Moja duša cveta u carstvu biodiverziteta
Biodiverzitet je raznovrsnost i promenljivost života na Zemlji. Predstavlja suštinsku komponentu prirode i osigurava opstanak ljudske vrste pružajući joj hranu, gorivo, sklonište, lekove i druge resurse. Na bogatstvo biodiverziteta mogu uticati različiti faktori, kao što su klimatski uslovi, način korišćenja zemljišta i zagađenje. Ujedinjene nacije su proglasile 22. maj za Internacionalni dan biodiverziteta, a period 2011.-2020. za Deceniju biodiverziteta.

Please publish modules in offcanvas position.