Starter kulture za proizvodnju fermentisanih mlečnih proizvoda

Genetski definisane starter kulture se mogu koristiti za kontrolisanu i standardizovanu proizvodnju tradicionalnih fermentisanih proizvoda sa geografskim poreklom. Fermentacija mleka bazirana na aktivnosti autohtonih sojeva bakterija mlečne kiseline (BMK) dovešće do formiranja mlečnih proizvoda sa jedinstvenim organoleptičkim svojstvima konstantnog kvaliteta i potvrđenih probiotskih karakteristika.

Glavni fokus Laboratorije za molekularnu mikrobiologiju (LMM) je prikupljanje, identifikacija, biohemijska i molekularna karakterizacija autohtonih BMK poreklom iz različitih fermentisanih mlečnih proizvoda iz regiona Zapadnog Balkana. Kolekcija BMK LMM obuhvata 4000 prirodnih izolata, roda: Lactococcus, Lactobacillus, Streptococcus i Enterococcus, sa jedinstvenim prepoznatljivim i definisanim karakteristikama. Bakterijski sojevi koji ulaze u sastav starter kulture su jedinstveni, jer predstavljaju jedan poseban genotip od specifičnog ekološkog okruženja koji ne može da se nađe negde drugde.

LMM tim je konstruisao različite starter kulture koje se mogu koristiti za kontrolisanu proizvodnju mlečnih proizvoda sa geografskim poreklom. Do sada, četiri starter kombinacije su u potpunosti testirane i spremne za sprovođenje u industrijskom sektoru: starter za jogurt, starter za mileram, starter za mladi sir i starter za beli sir u salamuri.

 

KONTAKT:

dr Amarela Terzić Vidojević

Tel: +381 11 3975 960

Mob: +381 65 3975 960

Fax: +381 11 3975 808

e-mail: amarela@imgge.bg.ac.rs

Please publish modules in offcanvas position.