Фондација “Горан Љубијанкић”

После трагичне смрти Горана Љубијанкића његови родитељи, Даница и Расим, покренули су иницијативу и финансијски помогли оснивање Фондације “Горан Љубијанкић”. Фондацију је 1. јула 2003. г. основао Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, у којем је Горан провео најплодније године свог научно-истраживачког рада. Оснивање Фондације, поред Горанових родитеља и Института, помогле су и колеге из Интернатионал International Centre for Genetic Engineering and Biotechnology, Трст, Италија. Циљ Фондације је да помогне младим и перспективним научницима из наше земље који се баве истраживањима из области молекуларне биологије.

Фондација «Горан Љубијанкић» ће сваког 30. јануара, на Горанов рођендан, додељивати награде најуспешнијим младим истраживачима за постигнуте резултате из области молекуларне биологије.

 

goran ljubijankic

ГОРАН ЉУБИЈАНКИЋ

Горан Љубијанкић рођен је 30. јануара 1961. г. у Крагујевцу од мајке Данице и оца Расима. Основну и средњу школу завршава у родном граду.

Дипломирао је 1985-те на студијској групи Молекуларна биологија и физиологија, Универзитета у Београду. Годину дана касније постаје истраживач приправник у Лабораторији за молекуларну биологију Центра за генетичко инжењерство.

Након одбране магистарског рада 1992. г. одлази у Међународни центар за генетичко инжењерство и биотехнологију, Трст, Италија, где је урадио експериментални део докторске тезе. У Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство враћа се 1996. г, када брани докторску тезу и почиње да руководи тимом истраживача од којег је 1999. г. настала Лабораторија за молекуларну биотехнологију.

Од 1998. г. био је Доцент на предмету Основи молекуларне биологије, на Биолошком факултету, Универзитета у Београду. Горан је био познат као човек необично широког образовања, несебичне ангажованости и посвећености научно-истраживачком раду.

Горан Љубијанкић трагично је изгубио живот 17. априла 2002. године. Његово огромно знање, спремност да саслуша и помогне сарадницима и колегама, као и виспрена духовитост остаће у сећању свих који су га познавали.

Please publish modules in offcanvas position.