Mala škola DNKlogije

Mala škola DNKlogije

Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije podržava popularizaciju i promociju nauke i kroz finansiranje projekata iz ove oblasti. Jedan od tih projekata je i "Mala škola DNKlogije". Ovaj projekat realizuje tim naučnika, molekularnih biologa, iz Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo (IMGGI) iz Beograda. "Mala škola DNKlogije" doprinosi promociji i popularizaciji molekularne biologije kroz "uradi sam" eksperimente u laboratoriji. Program ovog Projekta se realizuje kroz dva vida aktivnosti: Putujuća laboratorija i Radionica.

Putujuća laboratorija je namenjena predškolskim ustanovama i osnovnim školama. Realizatori projekta dolaze u Vašu školu, i učionicu pretvaraju u laboratoriju. U toku jednog školskog časa učenici sami rade eksperiment: „DNK, to sam ja“  (posmatranje ćelija bukalne sluzokože svakog polaznika pod mikroskopom i izolacija DNK iz  njih)  i  usvajaju znanja iz molekularne biologije. U svim eksperimentima se koriste hemikalije koje se svakodnevno upotrebljavaju (tečni sapun, sok od ananasa, kuhinjska so itd), te su eksperimenti bezbedni u potpunosti za učenike.

Radionica je namenjena učenicima srednjih škola, studentima i profesorima biologije u osnovnim i srednjim školama, kao i opštoj populaciji. Radionica se organizuje u prostorijama IMGGI i obuhvata „uradi sam“ eksperimente: „DNK za poneti“ (izolovanje molekula DNK iz biljnih ili humanih ćelija) i „Ko je dirao moje krpice“  (DNK fingerprint).

U prethodnom periodu naš program je bio veoma uspešan i omiljen među nastavnicima i učenicima.

Za sve informacije i rezervaciju termina možete se obratiti Violeti Evtov.

Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo.

Vojvode Stepe 444a, 11010 Beograd.

+381 11 3976 445

dnklogija@imgge.bg.ac.rs

 

Ažurirano 28.02.2012